Loading...
offer.com.cy
grru
  • home
  • /
  • The legal rent increase is affected by inflation

The legal rent increase is affected by inflation

Να ζητήσω αύξηση ενοικίου κατοικίας ή να το αφήσω για αργότερα; Αυτή είναι μια σκέψη που απασχολεί πολλές φορές έναν ιδιοκτήτη ακινήτου. Πριν δούμε, όμως, πώς μπορείτε να ζητήσετε μια αύξηση στο ενοίκιο που εισπράττετε, ας δούμε αν πραγματικά αξίζει τον κόπο να κάνετε την ομολογουμένως άβολη συζήτηση με τον ενοικιαστή σας.

1. Τι λέει η Ελληνική Στατιστική Αρχή

Ποια είναι η νόμιμη αύξηση ενοικίου κατοικίας για το 2019; Κανονικά, η μίσθωση κατοικίας ισχύει για τουλάχιστον τρία χρόνια, ακόμα και αν στο μισθωτήριο έχετε κάνει συμφωνία για μικρότερο διάστημα. Μέχρι να συμπληρωθεί η τριετία, το ενοίκιο αυξάνεται ετησίως κατά το 75% του τιμάριθμου που δίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος, για τους προηγούμενους 12 μήνες. Άρα, αν νοικιάζετε ένα σπίτι με 300 ευρώ το μήνα, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται για το 2018 στο 0,5%, πρακτικά δεν μπορείτε να ζητήσετε αύξηση ενοικίου. Το ίδιο ισχύει και για την ενοικίαση επαγγελματικού χώρου.


Η νόμιμη αύξηση ενοικίου κατοικίας επηρεάζεται από τον πληθωρισμό

2. Αύξηση ενοικίου σημαίνει αύξηση φόρου εισοδήματος

Όπως γνωρίζετε, τα έσοδα από την ενοικίαση ακινήτων φορολογούνται. Επομένως μια αύξηση στο ενοίκιο, θα αυξήσει το ποσό που θα πρέπει να αποδώσετε στην εφορία τον επόμενο χρόνο. Άρα, η πρώτη ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι: Δικαιολογεί το τελικό κέρδος είναι τέτοια διαδικασία;

3. Είναι ο ένοικος διατεθειμένος να πληρώσει παραπάνω για το διαμέρισμα;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας. Όλοι οι ιδιοκτήτες λίγο πολύ έχουν μια εικόνα για την οικονομική κατάσταση των ενοικιαστών τους. Πού δουλεύουν, πόσο συνεπείς είναι κτλ. Επομένως, εάν πιστεύετε πως η επιδίωξη για την αύξηση ενοικίου θα οδηγήσει σε ένα άδειο ακίνητο, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείτε.

4. Τι ακίνητα “παίζουν” στην περιοχή;

Μπορείτε εύκολα να δείτε τα διαμερίσματα που είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση στη γειτονιά σας και να συγκρίνετε τιμές και χαρακτηριστικά με το δικό σας. Συμβουλή: Αν δείτε πολλά διαθέσιμα διαμερίσματα, τότε μάλλον δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για την περιοχή. Εάν λοιπόν επιμείνετε στην αύξηση ενοικίου, ρισκάρετε ο ενοικιαστής σας να ψάξει για κάπου φθηνότερα.

Αν πάλι στην περιοχή την οποία βρίσκεται το ακίνητο υπάρχουν πολλά διαμερίσματα διαθέσιμα μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb, ο ενοικιαστής σας θα το ξανασκεφτεί πριν αρνηθεί την πρόταση για αύξηση ενοικίου. Ίσως παραπονεθεί ή προσπαθήσει να σας αποτρέψει αλλά με μια λογική συζήτηση θα καταλήξετε, σίγουρα, σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

5. Είναι ο ενοικιαστής σας, αυτό που λέμε “ο Ιδανικός Ενοικιαστής”;

Αν ο δικός σας ενοικιαστής είναι τακτικός με την πληρωμή και ο διαχειριστής έχει να πει τα καλύτερα γι’ αυτόν, τότε σας προτείνουμε να ακολουθήσετε το δίδαγμα της παροιμίας που λέει “κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει”.

Εξετάσατε, λοιπόν, όλα τα παραπάνω και αποφασίσατε να ζητήσετε νόμιμη αύξηση ενοικίου. Δείτε παρακάτω κάποια tipsτα οποία θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας και να διατηρήσετε τις καλές σχέσεις με τον ενοικιαστή σας:

  • Παν μέτρον άριστον:

Σκεφτείτε καλά το ποσό που θα ζητήσετε. Ακόμα και αν ο ενοικιαστής σας μπορέσει να τα βγάλει πέρα τον πρώτο ή το δεύτερο μήνα, είναι πιθανό μετά να αρχίσει τις καθυστερήσεις και εσείς να οδηγηθείτε σε δαπάνες που δεν είχατε προβλέψει π.χ. δικηγόρους κτλ.

  • Να είστε ευγενικός και διαλλακτικός:

Συζητήστε μαζί του, εξηγήστε του γιατί προχωρήσατε σε αυτήν την απόφαση και μετά δώστε του χρόνο να το σκεφθεί. Μην τον πιέσετε και σε καμία περίπτωση μην είστε απόλυτος. Εκτός και αν ο στόχος σας είναι να φύγει από το διαμέρισμα με δική του πρωτοβουλία.

  • Δώστε και εσείς κάτι:

Δεν εννοούμε χρήματα αλλά κάποια ανταμοιβή που θα ευχαριστήσει τον ενοικιαστή σας, θα δώσει αξία στο ακίνητό σαςκαι θα βοηθήσει και εσάς να πετύχετε το στόχο σας. Για παράδειγμα, προτείνετε κάποιες αλλαγές στο ακίνητο όπως βάψιμο, τέντες κτλ.

Οι ιδιοκτήτες που συνεργάζονται μαζί μας στην Blueground, λένε πως είμαστε ο “ιδανικός ενοικιαστής”. Γιατί; Πληρώνουμε στην ώρα μας και δεν τους ενοχλούμε καθόλου. Παράλληλα, αναλαμβάνουμε την πλήρη διαχείριση του ακινήτου και το οποίο νοικιάζουμε για πάνω από πέντε χρόνια. Επομένως, ξεγνοιάζουν!

 

Πηγη: https://landlord-resources.theblueground.com